Monday, November 12, 2018

Novel : Bahagia Bukan Bidaan


Tajuk: Bahagia Bukan Bidaan
Penulis: Hessa Widad
Penerbit: Karya Seni
Halaman: 538


Ulasanku:


Novel ini saya baca ketika dramanya sedangnya ditayangkan di televisyen. Saya tak menonton dramanya sangat tetapi lebih tertarik mahu menghabiskan novelnya.

Novel ini agak berat sebab mengisahkan seorang wanita yang struggle untuk bangkit semula selepas dikhianati suaminya. Walaupun novel ini mengisahkan kisah cinta namun nilai-nilai agama ada diterapkan di dalamnya. Menekankan betapa solat itu penting dalam sebuah kehidupan agar mendapat keberkatan.

Kisah Ain Farhana ini boleh diangkat sebagai contoh menjadi seorang wanita yang tabah setelah dikhianati suaminya. Kealpaannyan dulu yang tidak menitikberatkan hal agama membuka matanya apabila dugaan datang dalam rumahtangganya. Dalam pada dia sudah mahu ‘move on’ dan mencari ketakwaan dan membentuk iman dalam diri, hadir seorang lelaki yang mencintainya dan membimbingnya ke jalan yang lebih diredhai.

Begitulah, setiap kejadian pasti ada hikmahnya.


Selamat membaca!
^__^



No comments:

Post a Comment

Assalamualaikum..
Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen anda di SINI..
Silalah datang lagi yea..