Saturday, January 8, 2022

2022, Setahun Lagi Yang Penuh Rahsia

 


Selamat datang tahun baharu, 2022!

Setahun lagi yang datangnya penuh rahsia. Baru lapan hari kita melalui tahun 2022. Perjalanannya masih panjang dan ada rasa debar juga di sudut hati memandangkan sejak dua tahun kebelakangan ini sering berlaku kejadian cemas dan panik secara tiba-tiba.

Jadi, perlu bersedia sahaja untuk menghadapi sebarang kemungkinan. Saya kembali mengumpul semangat yang hilang sejak beberapa bulan yang lalu. Entah kenapa, apa saja yang saya suka suatu ketika dulu, saya jadi tidak suka. Memang tidak pandang langsung. Saya abaikan saja.

Pernah terbaca, jika kita menghadapi situasi begitu, sebenarnya kita kemurungan. Adakalanya kita sendiri tidak mengetahui sebenarnya kita sedang kemurungan. Mungkin saya ada sibukkan hal lain, jadi isu kemurungan itu tidak kelihatan sangat.

Aura sekeliling juga memainkan peranan penting yang mengundang kemurungan sebab saya sedang melalui satu situasi yang tidak berapa bagus di luar sana dan saya selalu berdoa agar situasi ini tidak berpanjangan. Saya masih bersyukur sebab ada pendengar setia yang hari-harinya kena menadah telinga untuk mendengar keluh-kesah saya. Itu yang membuatkan saya sedikit kuat. 

Katanya, cerita saja pada dia. Itu yang selalu dipesan. Mungkin dia risau jika saya merempan tidak tentu hala. Hahaha. Saya kalau dah merempan tu maksudnya had sabar saya sudah hilang.

Tahun 2022, tiada apa yang saya azamkan sangat. Saya cuma mahu tamatkan manuskrip saya dan mahu mengembalikan tumpuan saya pada minat saya. Saya rindukan buku. Saya rindukan menulis. 

Dan tahun ini, saya mahu lebih menghayati diri sendiri kerana tahun ini tahun akhir usia penghujung 30-an. Ini bermakna masa semakin sedikit. Sejauh mana amalan dan ibadahku. Itu yang selalu bermain-main di fikiran.

Saya mahu menjalani kehidupan sendiri dengan lebih tenang tanpa terpengaruh atau dipengaruhi oleh sesiapa. Semoga kehidupan kita tidak berlumba-lumba dengan sesiapa melainkan berlumba untuk kebaikan.

Selamat datang 2022!

Semoga yang baik-baik saja untuk setiap langkah kita pada tahun ini dan akan memperolehi bahagia di dunia dan juga di akhirat nanti.

No comments:

Fyda's read book montage

Lafazkan Kalimah Cintamu
Tak Ada Cinta Sepertimu
Dia Anak Jeneral
Mr. Grey
Tiada Arah Jodoh Kita
Dalam Dakapan New York
Pulang
Lelaki Januari
Kumpulan Cerpen Remaja: Gadis Dan Cermin Masa Depan
Lelaki Kiriman Tuhan
Bahagia Bukan Bidaan
The Misadventures of Cik Reen & En. Ngok Ngek
Surat Bersampul Perang
Kekasih Waktu
Pujaan Hati Kanda
99 Stress Free Wife
Budak Kelas Belakang
Sepahit Kopi Semanis Cham
Cerita Dalam Kampus
Kan Kukejar Cinta Kamu


Fyda Adim's favorite books »