Wednesday, February 23, 2022

Mencari Ruang Sendiri

 Assalamualaikum.


Setelah sekian lama tidak menulis di blog. Saya ada saja di ruang media sosial. Paling mudah mencoret kenangan dan apa saja di Instagram. Baru malam ini saya duduk bertenang di depan komputer. Sebenarnya rindu. Mahu menghabiskan masa di depan komputer, mengetuk papan kekunci, meluahkan segalanya yang ada di dalam fikiran mahu pun jauh di sudut hati namun saya hanya mampu mengerling sudut yang terletak komputer, buku dan segala macam kesukaan saya di situ.

Seakan ada sesuatu yang menghalang saya untuk berbuat demikian dan akhirnya saya memilih untuk tidur. Buku dibawa ke hulur ke hilir tetapi tidak dibelek pun. Kadang belek sekadar saja. Tidak bersungguh pun membacanya.

Oh, entahlah kenapa!

Dalam fikiran, ada bermacam-macam perkara yang mahu dilakukan. Ya, sangat banyak. Tetapi satu pun tidak menjadi. Bulan kedua 2022 hampir ke penamat.

Sejauh mana saya sudah bertindak?

Tidak akan kemanalah saya jika begini. Orang kata keadaan sekeliling yang melelahkan membuatkan kita menjadi sebegini.

Mungkin ya.

Itulah yang kena tepis anasir-anasir negatif yang merosakkan diri kita sendiri. Kita perlu alihkan tumpuan kita supaya tidak hanyut dengan perkara-perkara yang menjatuhkan kita.

Baiklah, permulaan tahun ini dimulakan dengan kemunculan buku antologi cerpen Karau Rindu yang memuatkan 30 buah cerpen berkaitan rindu dan saya berharap buku ini dapat memberi semangat kepada saya agar terus menulis.

Doakan ya!


No comments:

Fyda's read book montage

Lafazkan Kalimah Cintamu
Tak Ada Cinta Sepertimu
Dia Anak Jeneral
Mr. Grey
Tiada Arah Jodoh Kita
Dalam Dakapan New York
Pulang
Lelaki Januari
Kumpulan Cerpen Remaja: Gadis Dan Cermin Masa Depan
Lelaki Kiriman Tuhan
Bahagia Bukan Bidaan
The Misadventures of Cik Reen & En. Ngok Ngek
Surat Bersampul Perang
Kekasih Waktu
Pujaan Hati Kanda
99 Stress Free Wife
Budak Kelas Belakang
Sepahit Kopi Semanis Cham
Cerita Dalam Kampus
Kan Kukejar Cinta Kamu


Fyda Adim's favorite books »