Saturday, July 2, 2022

Jun Menutup Tirainya

Assalamualaikum.

Setelah sekian lama tidak menitip kata-kata di sini. Semangat hilang sungguh lepas apa yang terjadi. Pemergian ayah memang memberi kesan. Bukan tidak reda cuma masa akan menentukan segalanya. Kemudian anak kedua dijangkiti covid-19. Selepas dia, aku pula dijangkiti pada 2 Ramadan 1443H. Dalam pada sedang kuarantin, terima berita yang kurang enak tentang 'surat amaran'.

Surat amaran itu mengajar aku tentang suatu perkara. Bukan semua orang yang baik depan kita akan menjadi orang belakang kita apabila kita didatangi susah dan masalah. Bukan semua orang mahu namanya dipalit sekali. Jadi dari situ, aku belajar sesuatu. Jaga diri sendiri dulu. Orang takkan pertahankan kita apabila berlaku sesuatu.

Okey, lupakan perihal itu. Aku dah lupakan pun walau ada sekelumit rasa terkilan tapi tak mengapalah. Jun adalah bulan kelahiran. Jadi biarlah aku lebih menilai diri sendiri yang sudah bertambah usia. Banyak muhasabahkan diri.

Kadang kita perlu menjaga diri kita terlebih dahulu. Apa sahaja yang berlaku pasti ada hikmahnya. Percayalah! Kita belajar sesuatu. Bukan kita nak menuding jari dan mungkin ada kesilapan yang berlaku daripada diri kita.Ikutkan hati
Mahu melarikan diri
Mahu pergi jauh dari situ
Namun perlukan kesabaran
Perlukan kekuatan untuk bertahan.

No comments:

Fyda's read book montage

Lafazkan Kalimah Cintamu
Tak Ada Cinta Sepertimu
Dia Anak Jeneral
Mr. Grey
Tiada Arah Jodoh Kita
Dalam Dakapan New York
Pulang
Lelaki Januari
Kumpulan Cerpen Remaja: Gadis Dan Cermin Masa Depan
Lelaki Kiriman Tuhan
Bahagia Bukan Bidaan
The Misadventures of Cik Reen & En. Ngok Ngek
Surat Bersampul Perang
Kekasih Waktu
Pujaan Hati Kanda
99 Stress Free Wife
Budak Kelas Belakang
Sepahit Kopi Semanis Cham
Cerita Dalam Kampus
Kan Kukejar Cinta Kamu


Fyda Adim's favorite books »